Oliebehandlede Overflader

 


Oliebehandlede træmøbler er temmelig modstandsdygtige over for støv og vand, og småskrammer og mærker er svære at se. Olien trænger ind i træet og skaber en blød overflade med et blødt ’touch’ som beskytter træet og virker smuds- og vandafvisende. Olieret træ vil udvikle en naturlig patina, som kun bliver smukkere over tid. Hos Fredericia fås oliebehandling på en række produkter i eg, røget eg eller valnød.


 

Olieret eg og olieret valnød: For møbler i varianten ’Eg olie’ og ’Valnød olie’ bruger vi en klar bio-voks olie.

Røget eg: Egen ryges efter traditionelle forskrifter i en ammoniak-damp. Efter den sidste håndpudsning tilføres røget eg en klar bio-voks olie.

Daglig Rengøring
Aftør med en ren, tør klud. Vi anbefaler ikke at bruge våde klude på oliebehandlede overflader, hvis det kan undgås. Hvis pletter ikke kan fjernes med en tør klud anvendes en blød klud hårdt opvredet i rent vand. Straks efter aftørring med den opvredne klud skal overfladen aftørres med en tør klud. Aftør i træstrukturens længderetning.

I svære tilfælde af snavs kan sæbespåner tilføjes vandet (¼ dl sæbespåner til 5 liter vand) eller alternativt et rengøringsmiddel, der er særligt tilegnet olierede overflader. Efter afvaskning bør ny olie tilføjes på hele træets overflade jf. vedligeholdelsesinstruktionerne herunder.

✖ Brug ALDRIG kemikalier, skuresvampe, ståluld eller lignende, da disse vil ødelægge overfladen.

✖ Brug ALDRIG ren linolie til nogen form for vedligeholdelse af træmøbler.

Vedligeholdelse
Olierede træoverflader skal vedligeholdes jævnligt med påføring af et tyndt lag ny olie. Til vores olierede træsorter (eg, røget eg & valnød) anbefaler Fredericia at benytte Leather Masters Wood Wax Oil. Påføring af ny olie skal kun fortages, når det er synligt nødvendigt. Ser overfladen tør eller falmet ud, skal ny olie påføres. Hvis overfladen ikke er tør, falmet eller plettet anbefaler vi at påføring af ny olie undlades. Påføring af ny olie 1-2 gange årligt er normalt tilstrækkeligt til at bevare træets farve og glød.

Før påføring af olie skal hele møblet afvaskes med en blød klud, der er hårdt opvredet i lunkent vand eventuelt tilsat sæbespåner for at fjerne hårdere snavs. Lad overfladen tørre mindst en time inden påføring af olie.

Hvis træets årer ’rejser sig’ kan overfladen slibes forsigtigt med sandpapir korn 240. Træk sandpapiret en gang henover overfladen i træstrukturens længderetning. Aftør herefter træet med en tør blød klud for at fjerne eventuel overskydende støv.

Påfør herefter olie på en blød ren svamp og træk svampen på bordpladen i træstrukturens længderetning. Vær opmærksom på at hele møblet skal påføres ny olie, også underside og kanter for at modvirke at træet arbejder unødigt. Lad olien virke i mindst 20 minutter for at blive absorberet. Herefter fjernes eventuel overskydende olie ved at tørre af med en ren og tør fnugfri klud i træstrukturens længderetning. Lad møblet tørre i mindst 24 timer inden det tages i brug. Gentag behandlingen efter behov.

⚠ Klude med olie kan selvantænde og skal bortskaffes med varsomhed. Vi anbefaler at opbevare klude med olie i en lukket plast- eller metalbeholder tilføjet en smule vand.