Sæbebehandlede Overflader


Sæbebehandlet træ er meget lig ubehandlet træ i udseende og ’touch’. Sæbebehandlet træ kendetegnes ved en meget smuk patina over tid. Ved sæbebehandling vil træet med tiden blive mere modstandsdygtig over for snavs, da overfladen vil blive federe af daglig brug og mættes af jævnlig afvaskning med sæbespåner.
DAGLIG RENGØRING
Aftør med en tør, blød klud. For almindelig rengøring, brug en klud hårdt opvredet i lunkent vand. I svære tilfælde af snavs kan sæbespåner tilføjes vandet (¼ dl sæbespåner til 3 liter vand). Herudover vedligeholdes træet med sæbebehandling 1-2 gange om året eller efter behov som beskrevet nedenfor.

VEDLIGEHOLDELSE
For vedligeholdelse af sæbebehandlede overflader skal der bruges sæbespåner og i den forbindelse er det vigtigt at anvende de rette. Mange producenter af sæbespåner tilføjer kemiske tilsætningsstoffer, der kan reagere med syren i naturmaterialer som egetræ og læder. Tag derfor følgende forholdsregler, når du køber sæbespåner:

⚠ Brug hvide/naturlige sæbespåner
✖ ALDRIG brune sæbespåner
✖ Brug ALDRIG sæbespåner, der indeholder blegemiddel
✖ Brug ALDRIG sæbespåner, der indeholder blegemiddel

Er du i tvivl, så vælg hvide økologiske sæbespåner, som er allergitestede. Disse kan oftest købes i almindelige supermarkeder og byggemarkeder.

For at få det bedste resultat, bør sæbespånerne anvendes i vand, der først er kogt og siden nedkølet til stuetemperatur. Brug ¼ dl sæbespåner til 1 liter vand. Hvis der er pletter, forsøg da først at fjerne disse ved at rengøre møblet med en svamp fugtet i sæbevandsopløsningen. Fugt en ren, blød svamp med sæbeopløsningen, arbejd ind og rengør med lange tag i træstrukturens længderetning. Herefter tørres møblet af med en blød og tør klud. Lad møblet tørre i ca. 2 timer inden brug. Gentag efter behov.

Som alternativ til almindelige sæbespåner, kan Fredericia anbefale at benytte Leather Masters Natural Soap Protector. Denne er en klar-til-brug sæbeopløsning, som arbejdes ind i overfladen på samme måde som almindelig sæbevandsopløsning.

Hvis træets årer ’rejser sig’ kan overfladen slibes forsigtigt med sandpapir korn 240. Træk sandpapiret en gang henover overfladen i træstrukturens længderetning. Aftør herefter overfladen med en tør klud for at fjerne støvpartikler.

⚠ Påføring af sæbe vil gøre møblet mere modstandsdygtigt over for snavs. Dog kan overdrevet brug af sæbespåner ødelægge træets fibre og træets naturlige farve. Eg er i den forbindelse særlig sårbar, da træet indeholder meget garvesyre. For hyppig afvaskning i sæbespåner kan forårsage at eg mister sin glød og misfarves brunt eller gråt.

✖ Brug ALDRIG sulfo, brun sæbe, linolie eller rengøringsmidler, der indeholder jern. Overflader i eg skal beskyttes mod objekter i stål og jern, da disse metaller reagerer med træets garvesyre og kan forårsage permanente sorte pletter.