Per Borre

”DU HAR LØST DIN OPGAVE, NÅR DU ER TILFREDS."

Per Borres ambition er at fremelske de skulpturelle egenskaber i en gennemtænkt konstruktion. Ambitionen er i særlig grad opfyldt i hans mesterværk, bænken Astral fra 1979. To basale elementer gentages og skaber en skulpturel selvbærende struktur.

Alle har på et eller andet tidspunkt i deres barndom leget med tændstikker og er blevet fascineret af de mange kombinationsmuligheder, de identiske pinde giver. Det samme er tilfældet for møbeldesigneren Per Borre, men for hans vedkommende er fascinationen af identiske elementer kun blevet større med alderen. Det er mesterværket Astral fra 1979 er godt eksempel på. Den prisbelønnede bænk er inspireret af tændstikkernes identiske form og tanken om at genbruge det samme element.

Per Borres interesse for konstruktioner begyndte allerede som helt lille. Eftermiddagene blev tilbragt på byggepladser sammen med faderen, der var arkitekt, og aftenerne i kælderen med en favnfuld affaldsbrædder, en kasse søm og en hammer.

Siden er det gået slag i slag for den voksne Per Borre, der først blev møbelsnedker og siden både møbeldesigner og arkitekt. Hans umiddelbare krav til et møbel er, at det ”ikke må brase sammen” , men det skal også have berettigelse på møbelmarkedet. Når han selv begynder på et nyt projekt, benytter han sig bl.a. af udelukkelsesmetoden for at definere, hvad det er, han skal sigte efter. Netop for at skabe noget, der ikke er overflødigt, for hvorfor sætte en reol eller en stol i verden, hvis den allerede findes?