Lakeret & malet træ

 

Hos Fredericia benytter vi en let lakering, som bevarer træets taktile struktur. Ved farvede lakeringer kan træstukturen derfor anes i overfladen. Den lette lakering er en anelse mere følsom end en fed lakering. Til gengæld patinerer træet smukkere, og småskrammer kan ikke ses med det blotte øje. Den lette lakering giver den mest ærlige og naturlige fornemmelse af materialet.Lakering giver en overflade, der er nem at rengøre og er meget modstandsdygtig over for støv og snavs. Dog er behandlingen vanskelig at restaurere, hvis den først er ødelagt. Efterlad derfor aldrig væsker på overfladen, da væsken kan trænge ind i mikroskopiske revner under lakken og forårsage skjolder. Lakerede overflader er også følsomme over for fugt, damp og alkohol.

Ved lakeret eg bruger vi en mat lak med en let hvid-pigmentering, der hjælper med at bevare træets farve. Små brud i en overflade, som er blevet lakeret i en farve, dækkes ved at påføre en smule ny maling. Maling i originalfarven kan erhverves hos Fredericia. Brug ’item no’ under stolen som reference til originalfarven.

Vær opmærksom på
∆ Brug aldrig slibende rengøringsmidler, ståluld eller polish, men brug et så mildt og nænsomt rengøringsmiddel som muligt.

∆ Lakerede overflader i træ kan ikke tåle fugtig varme eller alkohol. Tør derfor altid spildte væsker op med det samme.

∆ Ved bordplader anbefales det ikke at efterlade vaser og lignende det samme sted på bordpladen i længere tid. Dette kan medføre misfarvning og pletter.

∆ Aldrig benyt ethanol eller andre spritholdige rengøringsmidler til desinfektion af lakerede træoverflader. Disse vil forårsage skader i lakken. Benyt i stedet vand tilsat en smule sulfo.


Daglig Rengøring
Aftør med en ren, tør klud – altid i træstrukturens længeretning. Er det nødvendigt at afvaske møblet, brug da en klud hårdt opvredet i lunkent vand, som er tilsat en smule sulfo. Vælg et mildt rengøringsmiddel uden slibeegenskaber. Straks efter rengøring skal overfladen aftørres med en tør klud.

Pas på overdrevet brug af vand og brug helst bare en fugtig klud. Møblet skal altid tørres efter med en tør klud.

Vedligeholdelse
Passer man godt på sit lakerede møbel, er ingen efterbehandling nødvendig. Undgå at efterlade væsker på møblet og efterlad altid overfladen tør. Små revner i lakken kan lappes med original Fredericia-lak. Misfarvning af lakken kan ikke fjernes med rengøringsmidler og skal restaureres af en professionel.