Marmor & kalksten


Marmor og kalksten er bløde sten som er modtagelige for ætsning og pletter, hvis de ikke beskyttes omhyggeligt. Generelt skal du undgå, at kalksten og marmor kommer i kontakt med syreopløsninger og syreholdige rengøringsmidler (eddike, citronsaft m.v.), da disse kan efterlade permanente pletter.Det naturlige materiale giver et eksklusivt udseende og to overflader vil aldrig være ens. Sandhuller, glasårer og porøsitet kan forekomme i overfladen. Alle er naturlige karakteristiske mærker og er indikatorer på ægte marmor. Kalkpletter kan se ud som knuste krystaller og stammer fra åbne vandårer i stenen, hvor kalken fra vandet har bundfældet sig. Disse naturlige markeringer accepteres ikke som reklamation.

Grey Pietra
Dette er et marmor med en mat overflade og med naturlige hvide vener. Forekomst af hvidt kan variere betydeligt fra sten til sten. Overfladen er behandlet med stenolie.

White Carrara
Dette er et marmor med en mat overflade, som er kendetegnet ved den klassiske mælkehvide baggrund og grålige årer i overfladen. Den hvide baggrund kan variere i nuance og forekomst af grå til næsten sorte vener kan ligeledes variere i mængde og styrke på den mørke farve. Overfladen er behandlet med stenolie.

Black Marquina
Dette er et marmor med en mat overflade som har en sort baggrund med hvide vener. Andelen og tykkelsen på hvide vener i stenen, kan variere meget fra sten til sten. Overfladen er behandlet med stenolie.

Dark Atlantico Limestone
En grå kalksten med sedimenter som kan forekomme med fosiler samt store farveforskelle i overfladen. Der kan også forekomme sandhuller, glasårer og porøsitet. Alle er naturlige karakteristiske mærker og farveforskelle accepteres ikke som reklamation. Overfladen er behandlet med stenolie.

Vær opmærksom på
∆ Aftør altid hurtigt spildt væske, da det kan efterlade pletter eller skjolder hvis det får lov at trænge ned i overfladen.

∆ Brug IKKE rengøringsmidler der indeholder syre som f.eks. rengøringsmidler til badeværelse, cement og klinker eller midler med slibende egenskaber.

∆ Brug IKKE papir, svampe eller ståluld med slibende egenskaber.


Daglig rengøring
Aftør overfladen med blød klud opvredet i varmt vand. Ved hårdere snavs kan vandet eventuelt tilsættes naturlige sæbespåner uden tilsatte kemikalier. Dette fjerner dog ikke ætsning eller pletter, der har nået at trænge igennem overfladen.

Vedligeholdelse
For pleje og vedligeholdelse af overfladen, anbefales det at bruge en stenolie. Fredericia anbefaler at bruge Leather Masters stenolie, som er en klar olie. Stenolien er med til at mætte overfladen og gør den mere modstandsdygtig overfor snavs og smuds.

Rengør overfladen og fjern snavs med en blød klud opvredet i varmt vand evt. tilsat naturlige sæbespåner, inden brug af stenolie. Lad bordet tørre helt inden påføring af olie.

Ryst flasken og påfør herefter olien på en blød svamp. Fordel olien på hele overfladen samt kanter, med lette cirkulære bevægelser. Lad overfladen tørre i mindst 15 minutter og aftør til sidst overskydende olie med en tør klud. For at lade olien trænge ordenligt ned i materialet, må overfladen først tages i brug efter 24 timer. Vi anbefaler vedligeholdelse med en stenolie ca. 1 gang om året eller efter behov.