Oliebehandlede overflader

 


Olien trænger ind i træet og skaber en blød overflade med et blødt ’touch’. Oliebehandling giver ikke fuld beskyttelse af overfladen, men fungerer som en hinde, der fremhæver træets struktur og beskytter mod udtørring, snavs og fugt. Olieret træ vil udvikle en naturlig patina, som kun bliver smukkere over tid. Hos Fredericia fås oliebehandling på en række produkter i eg, røget eg eller valnød.


 

Eg lys olie: Klar, lys naturlig olie. Olien er specialudviklet med en meget let pigmentbehandling, der bevarer egetræets lyse farvetone.

Eg olie og valnød olie: Klar, naturlig olie. Ved egetræ får træet en naturlig mørkere glød.

Røget eg olie: Egen ryges efter traditionelle forskrifter i en ammoniak-damp. Efter den sidste håndpudsning tilføres røget eg en klar naturlig olie. Store farveforskelle i overfladen forekommer naturligt.

Daglig Rengøring
Aftør med en ren, tør klud. Vi anbefaler ikke at bruge våde klude på oliebehandlede overflader, hvis det kan undgås. Hvis pletter ikke kan fjernes med en tør klud anvendes en blød klud hårdt opvredet i rent vand. Straks efter aftørring med den opvredne klud skal overfladen aftørres med en tør klud. Aftør i træstrukturens længderetning.

∆ Brug ALDRIG kemikalier, skuresvampe, ståluld eller lignende, da disse vil ødelægge overfladen.

∆ Brug ALDRIG ren linolie til nogen form for vedligeholdelse af træmøbler.


Vedligeholdelse
Olierede træoverflader skal vedligeholdes jævnligt med påføring af et tyndt lag ny olie. Til vores eg olie, valnød olie og røget eg olie anbefaler Fredericia at benytte Leather Masters Wood Wax Oil. Til eg lys olie anbefaler vi at benytte Leather Masters Natural Oil. Denne må dog ikke benyttes hvis bordet skal re-olieres og har været slebet ned, men kun til pleje af tørre overflader i varianten eg lys olie. Påføring af olie skal kun fortages, når det er synligt nødvendigt, når overfladen ser tør eller falmet ud. Påføring af olie 1-2 gange årligt er normalt tilstrækkeligt til at bevare træets farve.

Før påføring af olie skal hele møblet afvaskes med en blød klud, der er hårdt opvredet i lunkent vand eventuelt tilsat sæbespåner for at fjerne hårdere snavs. Lad overfladen tørre helt, minimum en time inden påføring af olie og eventuelt slibning. Hvis træfibrerne rejser sig kan overfladen slibes forsigtigt med sandpapir korn 240.
Træk sandpapiret en gang hen over overfladen i træstrukturens længderetning. Aftør herefter træet med en tør blød klud for at fjerne eventuel overskydende støv.

Påfør herefter olie på en tør klud og træk kluden på bordpladen i træstrukturens længderetning. Hæld aldrig olie direkte på overfladen. Vær opmærksom på at hele møblet skal påføres et jævnt og ensartet lag olie, også underside og kanter for at undgå spændinger. Lad olien virke i ca. 15 minutter. Herefter fjernes eventuel overskydende olie ved at tørre af med en tør og fnugfri klud i træstrukturens længderetning. Lad møblet tørre i mindst 12 timer inden det tages i brug. Gentag behandlingen efter behov.

∆ Klude med olie kan selvantænde og skal bortskaffes med varsomhed. Vi anbefaler at opbevare klude med olie i en lukket plasteller metalbeholder tilføjet en smule vand.