Desinfektion af møbler 


Grundet den fortsatte globale tilstedeværelse af coronavirus modtager vi mange spørgsmål og henvendelser angående rengøring og desinfektion af møbeloverflader. Vi har udtaget den følgende information fra videnskabelig forskning, anbefalinger fra vores læder- og tekstilleverandører samt fra Fredericias egne anbefalinger. 

Såfremt I skulle have andre spørgsmål, kontakt da vores kundeservice.

Virus vs. bakterier
Det er vigtigt at være opmærksom på forskellen mellem bakterie og virus, da det er to forskellige typer af mikroorganismer, som kan forekomme på forskellige overflader og materialer. Bakterier kan vokse på en overflade og formere sig, hvorimod virusser ikke kan trives eller formere sig uden en kropslig vært. Coronavirus er en såkaldt kappeklædt virus - en struktur som er relativt nem at slå ihjel ved regelmæssig brug af overfladedesinfektion og rengøringsmidler.

Verdenssundhedsorganisationen WHO, meddeler at det er bevist, at den primære kilde for spredning ikke kommer fra inficerede overflader. Forskning har vist, at du ikke alene kan blive smittet ved at røre overflader inficeret med coronavirus. Smitte kræver, at den kommer i kontakt med slimhinder i mund, øjne eller næse.

Forskning indikerer, at coronavirus er levedygtig på overflader i op til 48 timer i et normalt, tørt indendørs klima. Den præcise levetid for virussen på overflader er dog stadig debatteret og lokale myndigheder giver forskellige svar.

Derfor anbefaler vi at tjekke og følge de lokale myndigheders anvisninger i din region.

Hvis du er bekymret for potentiel inficering fra møbler, følg da nedenstående anbefalinger:

∆ Efterlev altid de lokale myndigheders anvisninger.

∆ Brug ikke møblerne i 48 timer eller desinficér møblerne.

∆ Brug ikke håndsprit eller andre spritholdige desinfektionsmidler på dine møbler da det kan forårsage permanente skader på møblets overflade.

∆ Skader forårsaget af håndsprit eller andre spritholdige desinfektionsmidler er ikke omfattet af garantien.

∆ Fredericia anbefaler udelukkende at desinficere møbler ved brug af sæbevand, hvor det er muligt. Brug altid hvide, økologiske sæbespåner til desinfektion.

∆ Spritholdige desinfektionsmidler må som maximum indeholde 40%, på de materialer hvor disse kan benyttes.


Uldtekstiler
Uldtekstiler skal helst efterlades ubrugt i minimum 48 timer.

Hør- og kanvastekstiler
Hør- og kanvastekstiler (inklusiv kanvas- og gjordeflet) skal helst efterlades ubrugt i minimum 48 timer.

Syntetiske tekstiler
Syntetiske stoffer (Polyester, Polyamide, Trevira CS osv.) kan desinficeres med ethanol (max 40%) eller sæbevand for effektiv nedbrydelse af virus eller bakterier.

Træmøbler
Lakerede eller malede træoverflader kan desinficeres med sæbevand. Benyt sulfo til sæbevandsopløsningen til lakerede og malede træoverflader.
Sæbebehandlede træoverflader må kun rengøres og desinficeres med sæbevand.
Olierede træoverflader skal rengøres/desinficeres med sæbevand – eller fortrinsvis efterlades ubrugt i mindst 48 timer for at undgå behovet for at re-oliere overfladen efter rengøring.

Papirflet og sjeneflet
Papirflet og sjeneflet skal rengøres med sæbevand.

Laminat og linoleum
Nano laminat og laminat rengøres med ethanol (max 40%) eller sæbevand. Linoleum rengøres med sæbevand.

Polypropylene (plastik)
Polypropylene og akrylplastik rengøres med ethanol (max 40%) eller sæbevand.

Metal
Forkromede eller pulverlakerede overflader rengøres med ethanol (max 40%) eller sæbevand.

Læder
Læder kan desinficeres for virus ved brug af sæbevand.

Sæbevand kan effektivt desinficere læderoverflader på både pigmenteret, semi-anilin og anilinlæder.

Vi anbefaler ikke at bruge anti-bakterielle midler på læder: Næsten alle producenter af læderrengøringsprodukter tilbyder et anti-bakterielt rengøringsprodukt. Den aktive ingrediens i disse produkter er ethanol. Da læder og ethanol ikke går sammen og da dosissen i produktet er holdt meget lav, vil disse midler ikke virke godt.