Still rocking – 75 år med Wegners J16 Gyngestol

Med sit afklarede formsprog, sit flettede sæde og sin brugsmæssigt fine afbalancering regnes Wegners gyngestol i dag for indbegrebet af moderne dansk møbeldesign

Fredericia Furniture Fredericia Furniture

Hans J. Wegner viste tidligt interesse for gyngestolen som type, og J16 blev en af de allerførste stole, han fik sat i produktion. Den oprindelige udgave af stolen blev tegnet i 1944, men den måtte igennem en proces, der skulle gøre den enklere at fremstille, før den med hjælp fra Børge Mogensen kom i produktion. Wegners J16 har siden vist sig så levedygtig, at den har været efterspurgt, lige siden den første gang kom på markedet.

Fredericia Furniture Fredericia Furniture

Mørkt træ var ofte det, der blev anvendt i danske møbler i 1950’erne, og med den nye version i valnød bringer Fredericia dette tilbage på markedet. Samtidig peger træsorten valnød ud i verden, hvor dens varme tone og fine åretegning har gjort den til en af de mest anvendte. Som en særlig jubilæumsversion vil stolene i den første produktion være indgraveret med en jubilæumstekst samt Wegners signatur.

Wegner er især kendt for at have skabt møbler, hvor det funktionelle er forenet med det poetiske og let legende – møbler, der både design- og kvalitetsmæssigt var skabt til at holde generation efter generation, og som siden har vist sig at blive klassikere. Samme indstilling til design har også været kendetegnende for Fredericia siden etableringen i 1911.