MORRISON OM MOGENSEN

Fredericia Furniture Fredericia Furniture

Det er sjældent, at man finder to designere fra forskellige kulturer og med hver deres baggrund, som tænker så ens. Det er ikke desto mindre tilfældet med Jasper Morrison og Børge Mogensen. Morrison er en britisk designer, som er kendt for sin rene tilgang til design og for sine enkle, atmosfæreskabende koncepter. Det ser man bl.a. i de møbler, han designer eksklusivt for Fredericia. Det gælder f.eks. for Kile sofaerne, der både kan fungere som stuens samlende midtpunkt og indgå som en diskret del af indretningen, det gælder for Taro spisebordet, som er det perfekte plankebord i massiv eg, og det gælder for hans klassiske Pon sideborde. Alle er de inspireret af Mogensens arketypiske og tidløse design.

Fredericia Furniture Fredericia Furniture

Morrisons multidisciplinære tilgang og minimalistiske stil har indbragt ham adskillige priser over hele verden, herunder prisen som "Designer of the Year". Det lykkedes os at fange Morrison, der ellers pendler mellem sine tegnestuer i London, Tokyo og Paris, og få ham til at fortælle om sit personlige indtryk af Børge Mogensen. Du kan læse et uddrag fra vores interview her.

"Det er fascinerende, at en designer af Mogensens kaliber har været så velbevaret en hemmelighed så længe. Som designstuderende havde jeg hørt om Jacobsen, Wegner, Kjærholm, Panton og et par andre. Men ikke Mogensen. Det må efter min mening skyldes, at Mogensen er så bevidst diskret i sit design.

Han havde ingen ambitioner om at skabe iøjnefaldende eller ikonisk design, selvom nogle af hans design er temmelig radikale. Og det er efter min mening nøglen til at forstå og værdsætte kvaliteten af hans arbejde. Det handler ikke så meget om stolen eller bordet som objekt – heller ikke selvom de er utroligt smukke – men om deres samspil med omgivelserne."

Fredericia Furniture Fredericia Furniture

"Jeg er overbevist om, at diskrete objekter egner sig bedre til at skabe en god atmosfære end mere iøjnefaldende objekter. Det var i hvert fald den konklusion, jeg kom til, da jeg i 2006 i samarbejde med Naoto Fukasawa arrangerede udstillingen "Super Normal".

Når jeg ser på Mogensens værk, er min umiddelbare tanke, at han rent instinktivt var "supernormal". Han så skønheden i helt normale ting og havde øje for den positive indflydelse, de kan have på hverdagen. Han stræbte efter hele tiden at forfine og forenkle linjerne i sine design, så objektets sjæl, ikke dets form, træder i forgrunden. Og det er efter min mening lige præcis det, design handler om – og så forklarer det samtidig, hvorfor Mogensens møbler fortsat er så populære."