Wegners mesterværk

 Ox Chair af Hans J. Wegner er et ikonisk statement piece med en uigendrivelig tilstedeværelse. En skulpturel stol, der udfordrede de dengang danske designs underspillede æstetik. Med den karakteristisk nakkestøtte, der refererer til oksehorn og sin voluminøse krop, demonstrerer Wegner hans organiske og kunsteriske tilgang til møbler.

Wegners Ox Chair er et ikonisk møbel, der er umuligt at overse. En modig, skulpturel stol, der udfordrede samtidens underspillede Dansk Design-æstetik med sin markante oksehornslignende hovedstøtte og sin omfangsrige krop. Stolen demonstrerer Wegners meget organiske og kunstneriske tilgang til møbeldesign og hans ønske om at redefinere traditionelle møbler. Ud af alle Wegners mange designs, anses Ox Chair for at være mesterværket."En stol skal ikke have nogen bagside. Den skal være smuk fra alle sider og vinkler."

- Hans J. Wegner


Ox Chair og Queen Chair indfanger essensen af Wegners innovative tilgang til design; modige, organiske og kunstneriske, men aldrig på bekostning af funktionaliteten. Hans J. Wegner er en legende indenfor møbeldesign og en af drivkræfterne bag Dansk Design. Han var stor fortaler for funktionalismen og tilførte sit design yndefulde detaljer, som ofte var inspireret af hans brug af naturmaterialer.


Ox Chair blev oprindeligt lanceret i 1960 af AP Stolen, produceret særligt pr. bestilling og polstret med uld. Stolen var dog kun i produktion i få år da polstringen var meget krævende, og designet ansås for værende forud for sin tid. Næste tre årtier senere, i 1989, kontaktede Wegner Erik Jørgensen i sin søgen efter en mere brugbar konstruktionsmetode. Jørgensen, som var anerkendt for sine sublime polstringsevner, fandt på en innovativ løsning. Inspireret af et besøg hos den italienske dækfabrikant Pirelli, blev stolene nu polstret med skumgummi for at optimere komforten. Ox Chair blev relanceret på Milan Furniture Fair, hvor den blev hyldet for sit dramatiske udtryk og som en sand designklassiker. Et fint bevis på Wegners egen tese om, at en stol først er færdig, når nogen rent faktisk sætter sig i den.

Polstringen af en Ox Chair er en helt særlig opgave, der kræver snilde, styrke og ypperlige håndværksmæssige evner. Polstringen sker i hånden, og de skulpturelle linjer og organiske former kræver fuld koncentration. Det tager som regel en hel dag at lave én Ox Chair.

Læs mere om vores håndværk →Hans J. Wegner

Wegner er særligt anerkendt for sine stoledesigns, som var med til at gøre dansk design kendt i en international skala. Han begyndte sin karriere som snedker i 1932 hvorefter han studerede på Kunsthåndværkerskolen i København. Gennem et langt og produktivt liv nåede Wegner at designe ca 500 stole, hvoraf mange er blevet populære klassikere, der stadig er i produktion.

Lær mere om Wegner →
UdforskWegner Ox Chair

Wegners Ox Chair er et ikonisk møbel, der er umuligt at overse. En modig, skulpturel stol, der udfordrede samtidens underspillede Dansk Design-æstetik med sin markante oksehornslignende hovedstøtte og sin omfangsrige krop.


Læs mere →


Wegner Queen Chair

Det feminine modstykke til Wegners Ox Chair er den majestætiske Queen Chair. De to stole har mange fællestræk, og med sine store og næsten cylinderformede armlæn og sin høje ryg, der strækker sig op som nakkestøtte, er Queen Chair helt på højde på Ox Chair.


Læs mere →


Wegner J16 Gyngestol

Hans J. Wegner viste tidligt interesse for gyngestolen som type, og J16 blev en af de allerførste stole, han fik sat i produktion. Den oprindelige udgave af stolen blev tegnet i 1944. Wegners J16 har siden vist sig så levedygtig, at den har været efterspurgt, lige siden den første gang kom på markedet.

Læs mere →